Mummon rukiiset ruispiparit

09 Jou Mummon rukiiset ruispiparit

100

 

Kristallipiparit

 

Mausteiset piparit mummon perinteisellä reseptillä kuuluvat aina juhlapöytään. Kaavilointi vaiheessa piparitaikinan päälle ripotellaan hienoa sokeria niin että se jää kimaltelemaan pintaan.

 

150 g voita

1½ dl sokeria

1 dl siirappia

1 tl maustepippuria

2 tl kanelia

2 tl kardemummaa

2 munaa

6 dl ruisjauhoja

1½ tl soodaa

 

Pinnalle

 

hienoa sokeria

 

Mittaa kattilaan rasva, sokeri, siirappi ja mausteet. Kiehauta seos ja anna jäähtyä.

Lisää munat yksitellen koko ajan vatkaten. Sekoita jauhot ja sooda. Lisää joukkoon ja sekoita tasaiseksi taikinaksi.

Kääri taikina kelmuun ja maustua seuraavaan päivään.

 

Puolita pala ja laita loput jääkaappiin. Kaulitse siitä suorakaiteen muotoinen levy jauhoja apuna käyttäen.

Ripottele taikinan päälle hienoa sokeria ohut kerros. Painele kevyesti kaulimella sokeria taikinan pintaan.

 

Ota piparkakku muotilla kakkuja ja laita leivinpaperilla vuoratulle pelille.

Paista piparit 175 asteisessa uunissa noin 7-8 minuuttia paksuudesta riippuen.

 

Aurajuustopiparit

 

Nämä piparit ovat niin ihania! Maistuu hyvin viinin ja omenamehun kera.

 

½ annosta ruispiparitaikinaa

2 hapanta omenaa

1 dl sinihomejuustoa muruina

 

Kuori ja lohko omenat. Kaulitse piparkakkutaikinasta noin puolen sentin paksuinen levy. Ota piparkakkumuotilla kakkuja ja laita leivinpaperilla vuoratulle pelille.

Asettele päälle kolme omenanlohkoa ja ripottele lohkojen päälle aurajuustomurusia.

Paista 200 asteisessa uunissa 10 minuuttia kunnes pinta on kauniin ruskea.

Nauti omenamehun, viinin tai glögin kera.