Ruisleipä kansallisruokaa

25 Huh Ruisleipä kansallisruokaa

image1.JPG

Ruisleipä

Perinteinen ruisleipäresepti jonka valmistaminen kestää vähintään kaksi päivää. Vaiva kannatta, sillä lopputulos on niin sen arvoista.

Taikinajuuri

1 dl juurta
1 l vettä
1 l ruisjauhoja

Taikina

2 tl suolaa
1½ l ruisjauhoja

Liuota haaleaan veteen juuri. Lisää ruisjauhot puuhaarukalla hyvin sekoittaen niin, että juuresta tulee paksu, vellimäinen seos. Peitä astia pyyheliinalla ja anna käydä huoneenlämmössä vähintään seuraavaan päivään. Jos annat juuren käydä 2-4 päivää, tulee leivästä happamempaa, mutta tällöin on joka päivä lisättävä ruisjauhoja, jotta käyminen saa ravintonsa. Valmis juuri tuoksuu raikkaan happamelta ja kuplii iloisesti.

Kun alat alustaa taikinaa, voit lisätä veteen liuotetun hiivan, jolloin kohoaminen nopeutuu ja leivistä tulee kuohkeampia. Perinteinen hapanleipä tehdään ilman hiivaa, jolloin kohottamisaika on huomattavasti pitempi ja leivät ovat rakenteeltaan tiiviimpiä. Lisää suola ja ruisjauhot. Alusta taikina käsin, kunnes se alkaa natista ja irrota käsistä. Jos teet taikinasta reikäleipiä, käytä noin 2 dl vähemmän ruisjauhoja.

Anna taikinan kohota noin 1 1/2-kertaiseksi. Leivo taikinasta joko kaksi limppua tai neljä  reikäleipää. Säästä nyrkinkokoinen pala taikinaa seuraavaa leipomiskertaa varten, pakasta se muoviin käärittynä ja liuota se puoliksi sulaneena haaleaan veteen, kun alat valmistaa seuraavaa taikinaa.

Anna leipien kohota liinalla peitettyinä, kunnes leipien pinta alkaa verkkoilla. Paista limppuja uunin alatasolla 200 asteessa 45-60 minuuttia ja reikäleipiä 225 asteessa noin puoli tuntia. Koputa leivän pohjaan. Kypsä leipä kuullostaa pohjaan koputettuna ontolta. Jäähdytä leivät ritilällä liinalla peitettyinä.

Hapanleivän juuri

Hapanleivän juuren voit valmistaa itse. Valmistusaika on 5 vuorokautta. Kannattaa tehdä oma leivänjuuri, näin saat ihan oman leipäperinteen jatkumaan.

1 dl kädenlämpöistä vettä
3 dl karkeita ruisjauhoja
1 omena tai peruna kuorittuna

Neljäntenä päivänä

3 dl karkeita ruisjauhoja
2 dl kädenlämpöistä vettä

Sekoita vesi, jauhot ja kuorittu, raastettu omena tai peruna keskenään.
Anna käydä peitettynä vedottomassa paikassa, sekoita välillä.
Lisää neljäntenä päivänä vettä ja jauhoja ja anna käydä vielä seuraavaan päivään.
Viidentenä päivänä juuresta voi valmistaa taikinan.
Ota joko juurta tai taikinaa talteen seuraavaa leipomiskertaa varten ja säilytä kuivatettuna tai pakastimessa.