Ruista, puolukkaa ja omenaa

Ruis ja joulu 010

21 Lok Ruista, puolukkaa ja omenaa

Ruis-puolukkapuuro

Ruis-puolukkapuuro on monelle tuttu puuro. Sitä syödään vaahdotettuna ja ilman. Minun suosikkini on vaahdotettu versio.

1 l vettä 1 dl sokeria 5 dl puolukoita 3 dl hienoja ruisjauhoja 1 tl suolaa

Mittaa kattilaan vesi, sokeri ja puolukat. Kiehauta ja keitä hiljalleen 10 minuuttia. Siivilöi puolukat liemestä. Kaada puolukkamehu takaisin kattilaan. Vatkaa joukkoon ruisjauhot. Mausta suolalla. Hauduta miedolla lämmöllä välillä sekoittaen noin 30 minuuttia. Nosta kattila liedeltä ja anna hautua kannen alla vielä 30 minuuttia. Jäähdytä puuro. Vatkaa puuro kuohkeaksi sähkövatkaimella tai yleiskoneella. Tarjoa maidon kanssa.

Puolukka-omenakakku

Puolukka ja omena ovat täydellinen maku pari. Kardemumma ja kaneli tuovat kokonaisuuteen täyteläisyyttä. Kakkupohja ei ole kovin pehmeä joten kakku vaatii ottimeksi kunnon sahateräveitsen tai terävän kakkulapion. Valmista kakkupohja edellisenä päivänä niin se on helpompi leikata halki.

2 dl jogurttia

2 kananmunaa

3 dl sokeria

4 dl ruisjauhoja

3 tl leivinjauhetta

1 rkl kardemummaa

1 rkl kanelia

125 g sulatettua voita

Vuoan voiteluun

1 rkl voita tai margariinia

2 rkl ruiskorppujauhoja

Kostutus

1 dl omenamenua

2 rkl sokeria

– sulata sokeri omenamehuun

Täyte

2 dl paseerattua puolukkasosetta

1 dl sokeria

100 g rouhittua vaaleaa suklaata

3 liotettua liivatetta

1 prk (250 g) mascarponea

2 dl löysäksi vaahdotettua kermaa

2 dl omenasosetta

Koristeeksi

kuivattuja omenaviipaleita

 

Voitele 24 cm halkaisijaltaan oleva irtopohjavuoka voilla ja pyöräytä korppujauhot vuoan pohjalle ja reunoille.

Sekoita keskenään jogurtti ja munat. Sekoita keskenään sokeri, jauhot, leivinjauhe ja mausteet. Yhdistä jogurtti seokseen kuivat aineet ja lopuksi sulatettu voi.

Kaada taikina vuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 40 minuuttia. Anna kakun vetäytyä noin 15 minuuttia vuoassaan ja kumoa sitten jäähtymään.

Valmista mousse. Liota liivatelehtiä kylmässä vedessä 7 minuuttia. Kiehauta puolukkasose ja sokeri.

Lisää valkosuklaa rouhe ja sulata joukkoon. Purista liivatelehdistä liotusvesi ja lisää puolukka-valkosuklaa seokseen.

Sekoita kunnes liivate ovat sulaneet tasaisesti joukkoon. Jäähdytä seos huoneenlämpöiseksi.

Vispaa joukkoon tuorejuusto ja nostele lopuksi kevyesti vaahdottu kerma.

Halkaise kakkupohja ja laita toinen puolikas kelmulla vuorattuun vuokaan.

Kostuta omenamehulla ja sivele omenasose päälle. Levitä puolet täytteestä, nosta toinen kakkupohjan puolikas päälle ja kostuta. Levitä loppu täyte päälle ja hyydytä kylmässä seuraavaan päivään.

Koristele kuivatuilla omenaviipaleilla ja ripottele tomusokeria päälle.

Kuivatut omenaviipaleet

Viipaloi happamista omenoista mahdollisimman ohuita viipaleita. Sirottele leivinpaperilla vuoratulle uunipellille tomusokeria sekä kanelia ja levitä omenaviipaleet päälle. Sirottele myös omenaviipaleiden pinnalle tomusokeria ja kanelia. Kuivaa omenaviipaleet 180 asteisessa uunissa noin tunnin ajan. Säilytä kannellisessa rasiassa kuivassa paikassa.